ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του Κωστή Δρούγκα

Αγαπημένοι μου συμμαθητές , θα ήθελα να σας παρουσιάσω το αγαπημένο μου βιβλίο. 

Υπάρχουν πολλά βιβλία που μου έχουν κάνει εντύπωση … όμως αυτό που ξεχωρίζω είναι το της Βούλας Μάστορη "Ψίθυροι αγοριών". Είναι ένα ρεαλιστικό , εξαίσιο και καθόλου σεμνότυφο κείμενο απ’ τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο πρωταγωνιστής που διάλεξε η συγγραφέας είναι ένας 14χρονος έφηβος ο Παύλος. Μαζί του οι δυο φίλοι του Σάκης και Ηρακλής , τ’ αδέρφισα του Δανάη και Πέτρος , το κορίτσι του η Ματούλα και οι γονείς του πλέκουν το κουβάρι της ζωής του.

Το βιβλίο αυτό με ενθουσίασε επειδή θίγει πολλά θέματα προς απάντηση που οι γονείς φοβούνται να απαντήσουν στα παΐδια . Τα ερωτήματα αυτά αφορούν κυρίως θέματα της εφηβείας όπως οι αλλαγές στο σώμα ενός αγοριού , οι ορμόνες που δρουν επάνω του , η κατάλληλη πληροφόρηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση , το εκπαιδευτικό σύστημα που καταπιέζει τα παΐδια , η δημοκρατία και η επικοινωνία στην οικογένεια , η φίλια , οι σχέσεις ανάμεσα στ’ αδέλφια και το διαδίκτυο.

Μέσα από τα ματιά του έφηβου αντικατοπτρίζεται ο κόσμος των κοριτσιών και των μεγάλων . Κυρίως όμως μέσα απ’ τα ματιά αυτού του αγοριού φαίνεται η αγωνιά του ς’ αύτη ς’ αύτη τη δύσκολη περίοδο της ζωής του να ανακαλύψει την ταυτότητα του , και να εκδηλώσει τα συναισθήματα του μέσα απ’ τους κοινωνικούς περιορισμούς που αναφέρονται στο φύλο του . (μήπως δεν είναι αντρίκιο που θέλω να κλάψω). 

Είναι πρωτότυπη η χρήση στίχων ποίησης είτε γνωστών ποιητών είτε του Παύλου , που ονειρεύεται να γίνει ποιητής , στην εισαγωγή κάθε κεφαλαίου . Είναι πολύ σοφά κι ευρηματικά . 

Χαρακτηριστική τέλος είναι η γλωσσά – διάλεκτος που χρησιμοποιούν οι έφηβοι με αθυροστομίες και υπερβολές . Όμως όπως λέει η συγγραφέας δεν υπάρχουν κακά λόγια αλλά κακοί άνθρωποι .

Θα το βαθμολογούσα με 10 και θα σας το συνιστούσα ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε .

Σύνδεσηthe persistence of memory.jpg